Aspen Institute
Paepcke Auditorium 2010
PREV
PAUSE
PLAY
NEXT
Client:The Aspen Institute
Project Category:Museum Theatres
Architect:Mills + Schnoering Architects, LLC
Completion Year:2010
Location:Aspen, Colorado
Acoustician:Jaffe Holden Acoustics
Building Size:18,500 s.f.
Capacity:410 seats
Renovations to the Walter Paepcke Memorial Building on the grounds of Aspen Meadows Resort have been completed. The 47-year-old landmark, named for Aspen Institute and the Aspen Skiing Company founder Walter Paepcke, underwent an $11 million renovation to update the interior and the available technology, and to make the building more energy-efficient. The Bauhaus design of the exterior was maintained.

The building's auditorium received a 600-square-foot expansion, bringing the total number of seats to 410. The auditorium's seats have been replaced with newer, more comfortable chairs. The technical upgrades include state-of-the-art sound and lighting and RealD 3D projection capabilities with Cinema sound (the latest in 3D technology); 42-inch monitors in the lobby were also added. The building uses 55 percent less energy after switching to a geothermal pond–driven heating and cooling system, and receiving new insulation and other energy-saving changes.