Sylvan Theatre Competition 2012
PREV
PAUSE
PLAY
NEXT
Client:The Trust for the National Mall
Project Category:Amphitheatres
Architect:Weiss / Manfredi
Completion Year:2012
Location:Washington, Dist of Columbia
Lighting:Fisher Marantz Stone
Acoustician:Threshold Acoustics
Extending from the heart of the National Mall, a rejuvenated Sylvan Theater will restore the tree canopy that inspired the name of the original theater nearly a century ago.

The new grove and terraced lawn will define an amphitheater, where a wide range of performances and events can be seen against the stunning backdrop of the Washington Monument. The new Sylvan Theatre has been designed be bi-directional -- allowing for large audiences of up to 3,000 to face the stage to the South from the Monument hillside, and for more intimate audiences of several hundred to face the stage to the north from the raised lawn seating. 

Support spaces will be provided in the volume beneath the new lawn, with direct access to the stage level and seating areas for both performer and public accommodations. A trellis-like structure will be erected over the stage platform. This structure will provide the infrastructure for rigging, lighting, and audio systems. A series of power receptacles and strong points distributed throughout the trellis system will allow for the quick installation of lights and other performance equipment that would be brought in by outside renters.