Harvard University
Lowell Hall 1994
PREV
PAUSE
PLAY
NEXT
Client:Harvard University
Project Category:Renovation and Restoration
Architect:Robert Olson & Associates
Completion Year:1994
Location:Cambridge, Massachusetts
Acoustician:Kirkegaard & Associates
Capacity:352 seats
To create a new 352-seat performance space for music and a larger, more comfortable lobby, a portion of the old pitched floor was demolished in an existing university lecture hall building originally built in 1902. The floor height was raised to create a sufficiently large rehearsal and performance area, and a new maple floor laid over three feet of fiberglass fill to create acoustic separation from the rehearsal/seminar space in the basement.  

The seating creates an intimate, theatre-in-the-round experience that works for both performances and lectures. New raised seating risers improve sightlines and relate well to the balcony above. A "performance wall" provides a screen with hinged doors for hidden instrument storage.  

In the balcony, re-configured and raised seating risers improve sightlines, and perimeter acoustical curtains provide variable acoustical control for speech and music, and room darkening for lectures.