Wheeler Opera House


FDA assisted the architects in the complete renovation of the balcony of the late-1880s era Wheeler Opera House. The project included a new balcony structure and finishes, control booth, seating, HVAC upgrades, and emergency lighting. FDA was instrumental in refining a new balcony seating geometry that greatly improved seating comfort and sightlines for patrons.

Additionally, renovations included the elimination of existing 35mm film projectors in favor of a state-of-the-art digital cinema projection system. Improvements to the architectural room lighting included the addition of efficient LED lighting. Many of the original features — the box seats, the balcony balustrade, the proscenium arch, the chandelier — were returned to their original 1889 grandeur.

  • Client: Wheeler Opera House
  • Architect: Mills + Schnoering Architects, LLC
  • Arch. of Record: Rowland + Broughton Architects
  • Completion Year: 2012
  • Location: Aspen, Colorado
  • Capacity: 299 seats

Links

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google